Időskori szembetegségek

Időskori szembetegségek

Szürkehályog (cataracta)

A szürkehályog a kristálytiszta szemlencse elszürkülését, elhomályosodását jelent, mely látásromlással jár. Több fajtája ismert a veleszületett szürkehályogtól, a sérülések vagy műtétek után kialakult szürkehályogon át a gyógyszerek mellékhatásaként keletkező szürkehályogig, de leggyakoribb formája az idős kori szürkehályog, mely a világon a vakság leggyakoribb oka. A felnőttkori szürkehályog multifaktoriális megbetegedés. Kialakulásában szerepet játszhat az életkor, a nem, a táplálkozási szokások, a szociális körülmények, az UV sugárzás, az alkohol fogyasztás, a dohányzás, egyes betegségek (cukorbetegség, magas vérnyomás betegség) valamint bizonyos gyógyszerek szedése.  Majdnem mindig kétoldali betegség, de a két oldal nem mindig egyformán érintett. A beteg látásromlás panaszával jelentkezik és szemüveget szeretne, de a vizsgálat során kiderül, hogy szemüveggel nem lehet javítani a látásán a kialakulóban levő vagy már kialakult szürkehályog miatt. Ettől nem kell megijedni. 

Magyarországon a szürkehályog nagy biztonsággal operálható és nem kell megvárni a lencse teljes elszürkülését. Ma a szürkehályog műtéteket modern technikával, helyi szemcsepp érzéstelenítésben fájdalmatlanul végezzük. Praxisomban az elmúlt 20 évben több intézményben több ezer szürkehályog műtétet végeztem betegeim nagy örömére. A szürkehályog műtét a világon a legsikeresebb műtétek közé tartozik, nagy mértékben javítja a páciensek látását és életminőségét.

A diagnosztizált szürkehályogot nem kell minden esetben azonnal elvégezni, ez attól függ milyen mértékű a látásromlás, milyen tevékenységet ront a páciens mindennapi életében. A megbeszélést követően rendszeres ellenőrzést javaslunk, ha a romlás kismértékű, illetve műtétet, ha a romlás nagyobb mértékű. A műtét előtt minden esetben műtéti alkalmassági vizsgálatra van szükség, ezeket részletesen átbeszéljük, elmagyarázzuk. Fentiek birtokában lesz lehetőség a műtét elvégzésére a megbeszélt Egynapos Sebészeti részlegen vagy kórházban.

Szürkehályog műtét után a betegek utógondozása a rendelésemen biztosított.

Zöldhályog ( glaukóma )

A glaukóma (zöldhályog) a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával járó betegség. A károsodás okozója az esetek többségében a megemelkedett szemnyomás, amely az idegrostok működését, anyagcseréjét hátrányosan befolyásolja, aminek a következménye a látótér és a látóideg károsodása.

Gyakori betegség. Súlyos betegség, mert vaksághoz vezethet.  A leggyakoribb formája az elsődleges nyitott zugú glaukóma, amely a fejlett országokban a 40 év feletti lakosság mintegy 2%-át érinti.
Az elsődleges nyitott zugú glaukóma nem jár fájdalommal és az okozott látásromlás is hosszú ideig észrevétlen maradhat a beteg számára. A glaukóma másik formája a zárt zugú glaukóma, amikor a betegeknél a magas szemnyomás homályos látást, szem környéki fájdalmat, a szem környéki csontok fájdalmát , fényforrások körüli fényes karikák látását okozhatja. Időnként olyan látásromlásról panaszkodnak a betegek, ami néhány óra elteltével oldődik, majd később ismétlődik, és egyszer csak nem javul meg. Ekkor alakulhat kia a glaukómás roham ( zárt zugú galukóma esetén ) ami sürgősségi ellátást igényel.

A zöldhályog szűrése és vizsgálata során fontos közölni, ha a vérrokonok között volt már glaukómás.
A glaukóma krónikus betegség, kezelése élethosszig tart. Rendszeres 3 havonta történő gondozása szükséges a terápia hatékonyságának ellenőrzésével, szükség esetén annak bővítésével. A kezelés célja a glaukóma minden típusában a szemnyomás csökkentése, vagy a magas szemnyomást kiváltó ok megszüntetése. A szemnyomást gyógyszerekkel (legtöbbször szemcseppel), lézeres, illetve sebészeti beavatkozással lehet csökkenteni. Rendszerint elsőként a szemcsepp kezelést írják elő önálló vagy kombinált módon. Ha ez nem elégséges, akkor választhatóak a további lehetőségek közül a lézeres kezelés vagy műtét. A glaukómás páciensek rendszeres szemészeti ellenőrzése az esetleges műtét után is nagyon fontos.

 

A zöldhályogos betegek gondozása fontos feladat, a kezelés elmaradása a glaukómás károsodások előrehaladását, vagyis a látás visszafordíthatatlan romlását, legrosszabb esetben elvesztését vonja maga után. A szemcseppek orvos által megszabott használata a beteg felelőssége, minden esetben szükséges a páciens pontos tájékoztatása betegségéről és annak állapotáról, ugyanakkor a rendszeres szemészeti ellenőrzés elengedhetetlen.

Időskori szemfenéki meszesedés ( macula degeneráció )

A betegség lényege az éles látás helyének, a sárgafoltnak vagy maculának a korral járó elfajulása, melynek pontos okát nem ismerjük. A betegség a látóhártyának az éles látásért felelős központját érinti, így romlik az éles látás és az olvasókészség is. Mivel a retina széli részeit megkíméli, így a betegség egészen előrehaladott formáiban is megmarad a perifériás látás.

A gazdaságilag fejlett országokban így Magyarországon is az idős kori vakság vezető okai közé tartozik. A betegség 50 éves kor után jelentkezik, így az elöregedő társadalmakban nagy kihívást jelent a korai felismerése és kezelése.

Rizikó faktorai az életkor ( 50 év felett), a dohányzás és a genetikai háttér, családi halmozódás.

A betegségnek alapvetően két formája van: száraz és nedves degeneráció. Előbbi képezi a betegség nagyobb hányadát, kb 85%át. A maculában ún. drusenek és pigmentkicsapódások jelennek meg, fokozatos, de hosszan eltartó látásromlással jár. Hosszú évek alatt veszíti el a páciens a látásélességét és olvasókészségét. Néha a súlyosabb nedves típusba csap át a betegség, amikor az érhártya felől kóros érképződés indul meg az éleslátás helye alatt. Az újdonképződött erekből folyadék és vér szivárog a látóhártya rétegei közé, a fényérzékeny sejtek (csapok és pálcikák) fokozatos pusztulását okozva. A betegség ezen stádiumának korai tünete a torzlátás, az érintett betegek az egyenes vonalakat görbének látják.

Minden fentebb felsorolt panasz esetén kérje szemészeti vizsgálatát, de akkor is javasolt, ha a családban ismert szemfenéki meszesedés. Mielőbbi felismerés segít a betegek életvezetésében, hirtelen látásromlás esetén a nedves formában pedig injekciós terápia áll a betegek szolgálatában.

Vegye fel velem mielőbb a kapcsolatot az elérhetőségeimen!