Mikor forduljon szemészhez?

Milyen panasszal forduljon szemorvoshoz?

Minden a szemmel és látással kapcsolatos kérdésére örömmel adunk választ. 

Sokan egyszerűen csak egy látásellenőrzést szeretnének, hogy meggyőződjenek arról, hogy szemük egészséges, koruknak megfelelően működik. Munkahelyi szűrésre, sportorvosi alkalmassági vizsgálatra, szemüveg, kontaktlencse vagy műtéti konzultációra is jelentkezhetnek rendelőnkben. Fiatalabb korban két vagy három évente is elég szűrővizsgálatra járni, de  40 éves kor felett évente javasolt. 40 éves korban kezdődik a szem úgynevezett öregedése, mely a közeli látás fokozatos romlásával jár, 50 éves kor felett jelentkezhetnek lassan a szem idős korhoz köthető betegségei (szürkehályog, zöldhályog, szemfenéki meszesedés), melyet minden esetben vizsgálunk a rendeléseinken. Kiemelném azon páciensek éves szűrését, akiknek a családjában zöldhályogos beteg van, de ugyanilyen fontos a szemfenéki meszesedés és a szürkehályog éves vizsgálata is. 

Szemészeti vizsgálatra és szemfenék vizsgálatra van szükség egyes belgyógyászati betegségek ( pl magas vérnyomás, cukorbetegség) és egyes betegségekre szedett gyógyszermellékhatások ( Cordarone lerakódás, Delagil okozta mellékhatások) kivizsgálására is. 

Bármilyen látásromlással kapcsolatosan szükséges a szemészeti szakorvosi vizsgálat. Sajnos vannak hirtelen látásromlással járó kórképek ( artériás érelzáródás, vénás trombózis, a szem bevérzése, retinaleválás, zöldhályog roham ), melyek kivizsgálása nem tűr halasztást, a panaszok megjelenése után azonnal, sürgősséggel szemorvoshoz kell fordulni, mert gyakran versenyt futunk az idővel. Hirtelen kialakult látásromlás esetén ne kérjenek időpontot, sürgősen jelentkezzenek a szemészeti ügyeleten. Ezzel ellentétben a fokozatosan kialakuló látásromlás kivizsgálása és diagnosztikája egy egyeztetett időpontban történhet. Ez esetben gyakran lehet szükség pupillatágításra és hosszabb megbeszélésre is a további ellátás és/vagy gondozás érdekében.

Másik gyakori panasz a fáradt, száraz vagy piros szem, ami hirtelen keletkezett ( bevérzés, gyulladás, váladékozás) vagy ismétlődő időszakos panasszal jár ( pl allergia), de gyakran találkozunk szemsérüléssel ( háztartási baleset) vagy munkavégzés közben a szembe került idegentesttel is. Természetesen mindezek vizsgálatára és kezelésére is van lehetőség.

Vegye fel velem mielőbb a kapcsolatot az elérhetőségeimen!